duminică, 12 ianuarie 2014

Rodica Matiş era Poesia - In memoriam

A fost colega şi prietena noastră timp de 16 ani. Un profesor bun, spunea Andrei Pleşu într-un editorial din 28 oct. 2013 din "Adevărul", e cel care stârneşte tot timpul admiraţie. Iar un elev bun este cel care admiră. Ei bine, Rodica Potoceanu Matiş (1) a fost mereu un profesor exigent cu sine însuşi, dedicată integral meseriei sale. Iar elevii buni au admirat-o.

Sunt o puzderie de momente în care am admirat-o şi eu. La lansări de carte, la revista "Glasul", la suplimentul "Claviaturi" de la "Tribuna", la studiile doctorale de la Alba Iulia. Ea avea faima unei poete premiate de la debut, a unei poete înzestrate din inima Moldovei, şi nu alcătuită după reţete lumeşti. Priviţi-i chipul. Ea e însăşi Poesia. Sunt poeţi la care cuvântul discordă cu înfăţişarea. Dar ea respira poezia în cele mai banale gesturi. Dintr-un clipit de geană, ca o petală.

Histrionismul ei ascundea, de fapt, o mare sensibilitate. Iar sensibilitatea ei avea carate deosebite. Nu ascundea vulnerabilităţi, ci era altceva. Vă întrebaţi de ce şi-a ales tema de doctorat „Viaţa lui Marin Preda”. Eu aşa am înţeles. Pentru că Marin Preda înseamnă o mare conştiinţă etică. Rodica Matiş s-a impregnat de mesajul acesta adânc: viaţa înseamnă principii, lipsă de compromis într-o “eră a ticăloşilor”. Iar poezia nu însemna pentru ea niciun fel de corupere. Iar generaţii întregi de elevi i-au aspirat înalta exigenţă de la catedră, iar asta se simţea prin rezultatele pe care le-a avut.

Din nefericire, a venit boala. Nu ştiam de ce poeziile sale sunt impregnate de o aşa tristeţe. Nu ştiu dacă era în gena ei un presentiment al morţii timpurii. În perioada studiilor ei, citise romanul "Prins" al lui Petru Popescu. Si era foarte impresionată de drama Inginerului care mai avea un an de trăit şi trebuia să-şi consume toate resursele fizice şi spirituale pentru a mai trăi fărâma de timp ce o mai avea în faţă. Ca un coridor la capătul căruia, cum spune un poem al ei, „am deschis o uşă în zid”. Era ceva din freamătul disperat al omului care se lua de-a trânta cu moartea. O dorinţă de a mai trăi, cu toate că ghearele bolii au prins-o hulpav, pe ea, o bucăţică gingaşă de humă din Pipirig. Unde era năzdrăvanul Ivan Turbincă care să dea ordin expres de la Sfântul Petru din Rai ca Moartea, în loc să ia oameni tineri, să-şi roadă dinţii în copaci bătrâni ca să-i pocnească fălcile?

Aşa ar fi fost viaţa, dacă lumea ar mai vorbi în basme. În secolul acesta rece, fără strop de romantism, ea venea la şcoală să ne înveţe limba poesiei. Devotamentul ei era atipic. În ultima convorbire, mi-a zis: “Aveţi grijă de voi! Stresul m-a răpus şi pe mine”. Să fii profesor nu e uşor. Trebuie să te audepăşeşti mereu, să armonizezi un munte de dosare cu harul pedagogic. În faţa a câte 36 de elevi, într-un sistem educativ birocratic, uscat de propria-i neputinţă, nu e uşor să rezişti. Nerecunoştinţa, vulgaritatea mărunt omenească, nimicuri rutinante dinafară o vor fi apăsat-o. Dar se retrăgea în literatura română şi universală ca într-o redută. Apoi în ultimul poem ca un zbor vertical...

Avea o personalitate pregnantă. O prezenţă tonică, o fragilitate în care se ascundea o forţă a cuvântului pur, neamestecat cu rugina lumii. Îi simt încă prezenţa pe coridoarele liceului, ca un freamăt, ca o aspiraţie a conştiinţei sale că trebuie făcut asta şi asta, mereu într-o cadenţată grabă. Era împărţită dramatic între familie, poezie, elevi, studii doctorale, până în nopţile albe unde cântau păsările cu plisc rubiniu. Ne miram de unde are atâta energie. De parcă iminentul sfârşit îi dădea ghes să isprăvească afacerea cu lumea materială, pentru a se dedica integral Poesiei.

Acum e la doi metri sub pământ, în cimitirul lacom. Îi vom aprinde câte o lumânare, care va şopti versuri de ceară. Ne va auzi în cuvinte biblice, la uşile de vânt ale templelor celor morţi. Va tăcea stingher, ascunsă sub lespedea nefirească a lutului, retrasă în „împărăţia cuvântului”. Va şti tot ce e nou şi vechi de pe la noi, veghind orânduirea strâmbă a lumii, ca un luceafăr din zenit. Sunt puteri ale firii pe care nici nu le bănuim. Si ele se topesc într-o aducere-aminte perpetuă.

Vor ninge tăceri pentru a se alege poemul şoptit al înserării. Ne vei lipsi mult, Rodica! Vom asculta trenurile de la gara din Huedin, fluierând a melancolie. Şi tu le vei auzi ecoul stins...

Teribil de încâlcită este povestea asta a vieţii. Iar tăcerea se impune, în penumbra cuvântului, ca un monument.

1. Rodica Potoceanu Matiş, n. 21 octombrie 1971-d. 10 decembrie 2013, profesoară de Limbă şi literatură română la Liceul Teoretic „O. Goga” din Huedin în perioada 1996-2013, cu rezultate deosebite. A urmat cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, secţia română-franceză (1991-1995). Doctor în litere, cu teza de doctorat „Viaţa lui Marin Preda”- coordonator prof. dr. Constantin Cubleşan. Volume de poezii publicate: Lecţiile de pian ale profetului (Editura Junimea , Iaşi, 2000); La uşa cuvântului (editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2001); Luceferi vagabonzi (Editura Apuseană, Huedin, 2004); Lacrimile clovnului (Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2006). Numeroase premii pentru poezie: Premiul editurii Junimea la Concursul de creaţie literară ”Porni Luceafărul...”, Iaşi (1999); Premiul II şi Premiul revistei Dacia literară la Concursul naţional de poezie”Nicolae Labiş”, Suceava (1998); Premiul revistei Cronica la Concursul naţional de poezie „Junimea”, Iaşi (1993) etc. A colaborat la revistele: Cronica, Dacia literară, Ateneu, Convorbiri literare, Excelsior, Verso, Bucovina literară, Orient latin, Glasul, Cetatea culturală, Excelsior, Terra Griffonis, Tribuna, Cafeneaua literară, Oraşul etc.

Articol semnat de Dinu Bălan

8 comentarii:

Emma spunea...

Un adevarat model de profesionalism,un eminent si exigent profesor pe care nu aveai cum sa nu il admiriadmiri.Acum nu ne ramane decat sa ne amintim cu drag orele de limba romana in care ea se straduia sa ne insufle dragostea pentru lectura si pentru tot ce tinea de aceasta materie care pe ea a fascinat-o.Ne-a insuflat curaj,rabdare,perseverenta si nu in ultimul rand ambitie.O ambitie remarcabila care o facea demna de admirat.Nu s-ar fi dat batuta niciodata! Dar din pacate boala a infrant-o. Fara sa stie mi-a fost mereu un model de moralitate si ambitie.A crezut in mine si stia ca pot mai mult...O sa-mi amintesc mereu cu drag de ea!

dana rauca spunea...

Felicitari domnule profesor ,va doresc un an frumos si multa sanatate .

dana rauca spunea...

Felicitari domnule profesor pentru cuvintele frumoase ,va doresc un an frumos si multa sanatare.

Oana spunea...

buna ziua, sunt o fosta eleva a liceului din huedin si vreau doar sa va multmesc pentru articolul scris de dvs in memoria doamnei profesoare, am citit cu emotie si durere randurile dumneavoastra si ma bucur ca exista oameni care reusesc sa treaca dincolo de ganduri si sa se exprime prin scris.. asa cum doamnei profesoare ii placea eorm. Regret ca poate dansa nu s-a bucurat de toata atentia si admiratia noastra in timpul vietii si a trebuit sa se intample asta ca sa ne dam seama in sfarsit ce comoara am avut printre noi! va multumesc!

Sophie Sophie spunea...

Da...intradevar...profesorii sunt si vor ramane pionii principali ai vietii noastre,in adolescenta parerile sunt impartite, pe unii ii admiram mult, pe unii ii credem, pe altii ii consideram modele de urmat in viata, iar pe altii ii detestam...dar ajungem la momentul in care tragem linie si realizam ca toti au reprezentat enorm in dezvoltarea noastra...Intr-un cuvant mutumesc tuturor profesorilor liceului Teoretic Octavian Goga si aici as vrea sa amintesc in mod special pe domnul diriginte Balan Dinu Balan (Felicitari pentru articol si mult succes in continuare) prof Matis Rodica (Dumnezeu sa va odihneasca in pace) prof Matis Horea (Sincere Condoleante!) Si nu in ultimul rand prof Alexandru Jucan (Chiar daca in liceu nu adoram franceza, ati stiut sa ne faceti s-o intelegem si aflandu-ma in Franta, de mute ori imi amintesc de dumneavoastra cu zambetul pe buze..Multa sanatate si succese d-nle profesor..Merci beaucoup pour tout!!!)

Nechita Didinel spunea...

Felicitari, domnule profesor, pentru gestul d-voastra nobil de a sublinia, atat de frumos si de artistic, prezenta de exceptie pr intre noi a dragei noastre RODICA.
Eu si familia mea am cunoscut-o si prin alte imprejurari, fiindu-ne fina de cununie. A fost un suflet nobil, o fata de exceptie in toate privintele, ne-a onorat cu prezenta ei in vietile noastre si ma bucur nespus ca oameni ca d-voastra ii pastreaza viu spiritul ei poetic si de exceptie.
Inca o data Felicitari.

Unknown spunea...

Frumoasa spunere inchinata unei fiinte frumoase, diafane, care s-a strecurat printre noi cu multa modestie, si este trist ca abia acum, dupa ce va fi trecut, ne dam seama ca profesorii sunt mai mult decat cuvinte... Se ascund in spatele lor oameni cu durerile lor, cu talente infranate uneori nedrept de eticheta de dascal care trebuie sa faca hartii, statistici, multe alte hartii, in loc sa citeasca, sa scrie, sa zboare, sa ia pe aripile lor alte suflete ale mirarii si sa le transforme in litere.
Multumim, Doaamna a Poeziei, si multumim pentru prea putinul infinit din care am gustat, amintindu-ne acum, doar o clipa, de un Om

Anonim spunea...

Redescoperim omul de langa noi atunci cand nu mai este.
Invatam sa il iubim si sa il apreciem mai mult atunci cand este prea tarziu.
Oamenii sunt muritori, insa lucrurile frumoase facute de dansa vor fi o mostenire nepretuita!
Dumnezeu le stie cel mai bine pe toate, nu il putem judeca, ci doar sa ii acceptam vointa!
Avem un nou inger care acum va lumina sufletele noastre si va veghea asupra familei ei!
Ramas bun, Doamna Prof. Matis