miercuri, 13 aprilie 2011

“Parastasul lui Viorel...” cucereste puburile din Cluj-Napoca



Lucian Ţion este câştigătorul Concursului de scenarii HBO 2010, organizat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cu scenariul de lung metraj "Ronaldo şi Iuliana". A studiat regia de film într-una din cele mai importante universităţi din SUA. Înfiinţează Cluj Movie Nights şi The Cluj Theatre Company, în cadrul cărora sunt vizionate de publicul clujean diferite proiecţii de filme şi spectacole de teatru în diferite locaţii, între care se distinge scena de pub de la Gambrinus, Piaţa Unirii, nr. 25. În 2010, a scris şi regizat filmul "Parastasul lui Viorel nu se mai ţine aici", un film de low budget, care a avut o audienţă impresionantă la diferitele proiecţii din Cluj-Napoca. “Parastasul lui Viorel… e una dintre cele mai reuşite, inteligente, fine şi fără fasoane comedii româneşti” (Claudiu Groza in Ziua de Cluj). Filmul a fost premiat la Festivalul Televiziunilor Locale de la Kosice, cel mai mare eveniment de profil din Europa de Est. Recent, Lucian Ţion a regizat la un teatru din Sfântu Gheorghe "Operele complete ale lui William Shakeaspeare, pe scurt!"

Adept fervent al industriei de entertainment, regizorul a transpus subiectul filmului "Parastasul lui Viorel nu se mai ţine aici" în limbaj scenic. Într-o atmosferă relaxantă, specifică unui pub, am vizionat spectacolul, miercuri 6 aprilie 2010. Cu o distribuţie formată din actori neprofesionişti (Răzvan Cornea, Vlad Dumitru, Renata Fabian, Ştefania Misăilă, Adrian Mureşan, Richard Regian, Emil Tamaş şi Tudor Pasc), spectacolul este o comedie de moravuri spumoasă despre implantarea unei terapii sexuale într-un grup de adicţi dintr-un sat de munte din Ardeal, şedinţă organizată de un ONG european, după intrarea României în UE, într-un modest cămin cultural. Cu replici dialectale transilvănene neaoşe, spectacolul produce un comic de situaţie, de limbaj şi de caractere armonios imbinate. Fără să fie facil, spectacolul oglindeşte impactul noului, de tip occidental, asupra unei comunităţi rurale (cvasi)tradiţionale. Derularea reacţiilor diverse şi inedite faţă de recunoaşterea propriilor adicţii şi dependenţe sexuale asigură dinamica spectacolului. Mărturisirea fobiilor, fanteziilor şi dorinţelor sexuale prin filtrul celor şase personaje participante la terapia de sex încheagă tipologii recognoscibile dintr-un mediu românesc răsturnat cu susul în jos. Comicul de situaţie este amalgamat cu cel de caractere, în buna descendenţă a lui I. L. Caragiale. Terapia asta sexuală, atât de străină nouă românilor, este recunoscută şi acceptată pe principiul “Să moară capra vecinului” sau “Mie nu poate să mi se întâmple”. O dată recunoscută adicţia, printr-un concurs de împrejurări haioase, reacţiile tipic provinciale constituie miezul comediei. Catharsisul este provocat de recunoaşterea în mod deviat, prin râs şi artă, a ceva de care, în mod explicit şi raţional, ne separăm cu ostentaţie. Câştigul acestui proiect (film şi teatru) este că s-a evitat tonul sobru, elevat specific unei drame (ca în serialul HBO - În derivă), persiflându-se astfel noul implantat într-un mediu ţărănesc sadea, într-o comedie de ţinută artistică indubitabilă în care eventualele vulgarităţi au funcţionalităti artistice precise.

În această miercuri, 13 aprilie la ora 20.00 la Gambrinus Pub sub titlul „Trei Piese Broadway” se va juca un segment de piese scurte produse pe Broadway si trimise special din SUA pentru Cluj Theatre Company de Arthur Jolly, Jay Rehak si Jacob Appel.

Prin urmare, dacă aveţi drum la Cluj-Napoca, în fiecare miercuri de la ora 20, vizitaţi Gambrinus, unde actul artistic de calitate îşi dă mâna cu buna dispoziţie şi entertainment-ul, într-un Broadway a la Cluj.

Dinu Bălan


Trailer la filmul Parastasul lui Viorel nu se mai ţine aici:
http://www.youtube.com/watch?v=l9bxqD87nOw

Linkuri utile:
http://www.facebook.com/ClujTheatreCompany
http://www.facebook.com/ClujMovieNights

Niciun comentariu: