duminică, 24 februarie 2013

Sergiu Trifu ne-a părăsit definitiv şi irevocabil! Nimic nu va mai fi ca înainte!



Update: Intre timp, primele rezultate ale autopsiei arata ca nu a fost nicio legatura intre folosirea spray-ului si moartea elevului.

În furtuna mediatică de ieri, profilul acestui elev s-a conturat coerent prin proporţiile unei tragedii care a şocat comunitatea noastră locală. Reconstituirea acelor fapte reprobabile a constituit miezul ştirilor, cu toate că martorii din sala acelui local ştiu foarte bine ce s-a întâmplat acolo.

Spectaculosul ştirilor reflectate pe ecran, posibilitatea de a dezvălui o realitate locală încărcată în ultima vreme de energii negative, gata să răbufnească şi foarte surde la valorile şi cutumele obişnuite, nu aveau cum să nu prindă la public. Dintr-o viaţa obişnuită, cu un viitor plin de perspective frumoase, iată un subiect de anchetă şi de presă, unde cifrele, expertizele, informaţia se vântură rece peste destinul unui suflet curat strivit definitiv şi irevocabil.

Cine este Sergiu Trifu? Dintr-un elev chipeş şi popular în rândul colegilor, dintr-un suflet bun care i se citeşte încă pe chipul său, văzut pe profilul de pe facebook, s-a ajuns pe nedrept la o victimă a anomaliilor din comunitatea huedineană şi nu numai. El se adaugă unei liste de copii buni care părăsesc din varii motive lumea noastră, bântuită de fantasme rele.

În altă ordine de idei, se ştie că astfel de bătăi şi scandaluri pe la diferite localuri sunt obişnuite în orăşelul nostru. Propagate de tineri teribilişti, de romi, de copii de bani gata, care fac ce vor muşchii lor, toate au făcut că această bubă a comunităţii noastre locale să erupă. Şi trebuie să ne punem întrebarea de ce aceste comportamente, tolerate sau nu, continuă să facă ravagii.

În presă nu s-a amintit nimic de bătaia din centru care a avut loc în aceeaşi noapte. Ceea ce s-a întâmplat cu Sergiu a fost doar vârful icebergului. Peste un bal şcolar a venit o altă realitate putredă care a strivit un suflet nevinovat. Nu contează prea mult că H. Morcan s-a apărat de romi. Din ce reiese din presă, el a provocat, inconştient sau nu, o tragedie. Cercetările şi expertiza medico-legală trebuie să stabilească gradul de vinovăţie, iar cei vinovaţi să plătească. Dacă se tolerează astfel de comportamente, acest eveniment tragic este numai începutul sfârşitului.

Ne pare rău că s-a ajuns la aşa ceva, lacrimile sunt tardive şi amare. O familie, o instituţie şcolară de prestigiu, o mulţime de prieteni sunt îndoliaţi. Ne pare rău că normalitatea din urbea noastră a fost ruptă în două, adică făcută praf printr-un act nesăbuit.

Ne pare rău pentru eforturile colosale ale clasei organizatoare (clasa a XI-a C) care a făcut un concurs frumos şi inteligent şi care urma să participe la o distracţie minunată. Din atmosfera specială de Dragobete s-a ales praful prin nişte comportamente iresponsabile ale unor inşi. Tipic românesc!

Va fi greu să revenim la fluxul unei vieţi obişnuite. Ne căutăm obişnuitele repere, dar nimic nu va mai fi ca înainte. Este necesar ca toate instituţiile din Huedin să facă un efort comun pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Vom vedea cu siguranţă măsuri concrete, pentru că, prea târziu, ne dăm seama cu toţii unde se poate ajunge. Eu cred că instituţiile abilitate vor reacţiona cu maximă responsabilitate şi nu vor mai tolera astfel de lucruri. Iar balurile şcolare, cu siguranţă, vor arăta altfel, în cazul în care se vor mai ţine vreodată. Pentru că este din ce în ce mai greu să-ţi mai asumi, ca organizator, astfel de responsabilităţi.

Dinu Bălan

16 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte adevarat Dl.Balan!
Speram Spre o viata Mai sigura si Spre un viitor Mai putin corupt.
Condoleante familiei indurerate.

Anonim spunea...

Intr-adevar, Apocalipsa ne ajunge vertiginos din urma! Nu e admisibil sa mai fie ingaduite asemenea acte de vandalism, generatoare de tragedii, ca in cazul de fata!!! Ti-e sila sa mai citesti in presa, sau sa asculti la tv anomaliile si imbecilitatile transmise!!!Punte-va cu burta pe carte, d-lor jurnalisti si reporteri: invatati sa culegeti date reale despre un caz, reluati si obiectul geografie, ca nu prea le aveti cu judetele, orasele sau satele patriei(asta, apropo de satul Huedin!!!)!
Condoleante familiei profund indureate, Bunul Dumnezeu sa va mangaie, in aceste clipe, iar Tu, Sergiu, dormi in pace!...

Anonim spunea...

da din pacate romi si baieti de bani gata fac legea iar noi puteam fi orcare in locu lui sergiu trif ne pare rau pt el ca a murit sub ochi nostri si nu puteam sa il ajutam cu nimic

Anonim spunea...

vrem sa se faca dreptate ca sa nu se mai intample asa cv toti vinovati sa fie retinuti pe viata si tigani ar trebui sa nu mai participe la baluri cu romanii

Anonim spunea...

Povestiti oameni buni ce s-a intamplat inauntru. Toata lumea a iesit afara din sala de unde s-a dat cu spray. Multi se simteau rau din cauza spray-ului.

Anonim spunea...

Cred ca in Siria esti mai in siguranta decat pe strazile din Huedin. Ti-a frica sa iesi din casa din cauza mai multor "evenimente". Cred ca in cativa ani pe rafturile magazinelor din huedin o sa apara AK 47.
!!! RUSINE AUTORITATILOR!!!

Anonim spunea...

Nu e vorba numai de tigani, romani, baluri sau altele, este vorba despre SERGIU care nevinovat, este o victima. Am luat parte de multi ani la diferite baluri si discoteci organizate in Huedin, am vazut scandaluri si diverse intamplari ne
onorabile dar toate cauzate de acesti copii de bani gata care nu mai pot de smecheri, dar acesta este cel mai tragic, pacat ca victima este din randul baietilor care isi vad de treaba. Acest eveniment dureros trebuie sa faca ordine in organizarea balurilor ori stoparea acestora definitiv. Condoleante familiei, iar tu, SERGIU, vei ramane in sufletele noastre, Dumnezeu sa te odihneasca!

Anonim spunea...

Sunt absolut sigura ca vinovati nu vor plati,deoarece este vorba despre fiul preotului,chiar mai mult politia care nu l-a transportat pe Sergiu mai repede la spital desi vedeau k ambulanta nu mai sosea,astfel a fost transportat la spital abia dupa ce s-a innegrit,dar si spitalul ar trebui luat la raspundere deoarece de la o distanta de 5 minute nu a fost in stare sa vina la fata locului,poate k daca oamenii si-ar fi facut datoria SERGIU ar mai fi inca in viata,este de negrezut asa ceva si ma rog k vinovati sa plateasca atat pe lumea asta,cat si pe aialalta,inca cv unde era firma de paza........?iar cei din jur dc nu au facut nik....?deci intr-un fel sau altul cu toti suntem vinovati de moartea acestui baiat si cu toti ar trebui sa-l avem pe constiinta,a fost un baiat nevinovat cu un viitor stralucit in fata.DUMNEZEU SA-L IERTE SI SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

Anonim spunea...

domnu balan nu se vor lua masuri in graba in huedin...poate va amintit de ce ani in clubul de sub primarie s-a intrat cu sabii,topoare,bote etcun om a fost taiat si un miracol a fost ca nu a murit...ce masuri s-au luat at...nimic...ceea ce si acum asa o sa se intample...eu am fost martor si at in club si acum la bal...

Anonim spunea...

L-am vazut cu ochii mei pe Morcan cum a coborat la masina cu tricoul aproape rupt, a scos o sabie si a strigat in gura mare "care mai are tupeu sa comenteze acum?". Parea o bestie, era turbat! Cum sa lasi liber un astfel de om (daca se poate numi om)?

Anonim spunea...

Am fost acolo si am vazut cu toti cum la intrare stau 2 fete de 17 maxim 18 ani ..asa ceva nu este posibil intra romi batrani si nimeni nu le zice nimic de ce este acuzat Horea ?de ce nimeni nu zice nimic de tigani care au dat buzna acolo si era sa il omoare daca nu intervenea Calin ..ce vroiati sa faca sa stea cu mainile in san ca autoritatile ?politai care nu sunt in stare sa zica un cuvat catre tigani..jalnic ce se intampla ..imi pare rau de Sergiu ca a fost un baiat bun si nu merita soarta aceasta.DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE!!

Anonim spunea...

prim a data in huiedin trebuie sa vina D.N.A-ul sa curete pcotuptia din politie si dupa aia sa cerceteze cazu ca daca il cerceteaza tot astea sim clar cine e vinovat '''MMORTU'''

Anonim spunea...

Sergiu va ramane cu noi.nu il vom uita niciodata.viitorul il astepta cu entuziasm dar ..ceva a fost in drumul sau.Liceul este in doliu ..dupa un baiat model ...condoleante familiei si multe intariri.:((

Anonim spunea...

imi pare nespus de rau ...autoritatile "competente"sper sa faca lumina in acest caz cutremurator si sa ia masuri mai aspre de pedeapsa pt cel vinovat.toata lumea zice ca noi nu avem legi mai dure,dar nu e adevarat,le avem,dar pe langa astea trebuie sa mai avem si frica de DUMNEZEU si inca ceva vb lu Caragiale...."unde nu-i moral ,acolo-i coruptie" DUMNEZEU SA AJUTE FAMILIA INDURERATA SA POATA DEPASI ACEST MOMENT GREU DIN VIATA LOR!! ,IAR PE SERGIU SA-L ASEZE CU INGERII!!!!SINCERE CONDOLEANTE FAMILIEI!!

Anonim spunea...

chear dupa acest nefericit bal al indragostitilor mergand pe strazile din huedin noaptea cand vezi ''BMW''-urile baietilor de bani gata care trec prin fata politiei cu viteze infernale nu ti vine sa crezi ce se intampla in acest oras. mie unu imi vine sa ma mut din acest oras de romii care ocupa acest oras atat prin palatele lor cat si prin puterea pe care o au asupra autoritatilor cat si baietilor de bani gata din huedin. aici ar trebui sa intervina organele competente de la Bucuresti deoarece toti de la judet sunt in aceeasi ''oala''. DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA PE SERGIU SI CONDOLEANTE FAMILIEI

Anonim spunea...

Sincer mai ies si eu la o cafea si ii vad aproape zilnic pe acesti copii de bani gata ...comportarea lor in societate lasa de dorit ...au un vocabular greu de reprodus si parca toata lumea e a lor....nu cred ca au nici un loc de munca pt ca munca pt ei este o rusine...acest individ are la activ multe probleme si grave...dar influenta unor oameni se vede ca urmare e liber...ce facem noi oamenii de rand ? stam in continuare si ne uitam la acesti oameni de nimic?acesti derbedei care scot sabia ...asta este democratia prost inteleasa ...R.I.P SERGIU